Yerel seçimler yaklaşırken beraberinde pek çok soru işaretini de getiriyor. Örneğin insanlar nerede oy kullanacaklarını, bulundukları il ve ilçede kime oy vereceklerini ve muhtar adayının kim olduğunu. Merak edilenler arasında bir konu daha var ki o da seçmenleri değil seçilenleri ilgilendiriyor. Konumuz muhtar adayı olmak için nereye başvuru yapılması gerektiğidir. Bunun içinde seçim araçları olarak bu konu üzerinde değerlendirmeler yapalım istedik.
Muhtarlık seçimlerinde başvuru yapmanıza gerek yok. Yapmanız gereken tek bir işlem var o da seçimlerin yapıldığı günde direk olarak sandıkların yanına giderek sizin muhtarlık pusulanızı sandığın yanına bırakmak. Bu sayede insanlar tercih ettikleri muhtar adayının pusulasını alarak sandık içerisine atacaklar. Burada hangi muhtar adayı en çok oyu alırsa o muhtar olacaktır. İhtiyar heyeti ve azalarınızı seçerken de herhangi bir kuruma başvurmanıza gerek yok. Muhtarlar hiçbir siyasi partiye bağlı değildir. Bunun içinde partiler kendilerine göre muhtar adayı belirleyemezler ve aza gösteremezler.
Muhtar Adayı Olmak İçin Gereken Şartlar!
Muhtar adaylarının başvuru yapabilmeleri için herhangi bir şart yok dedik ancak bir de adayın gerekli olan şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Ancak bu şartlar kanunlarla belirlenmiş olduğu için geneli temsil eder.
- Türk olmak,
- Seçim başlamadan önce en aşağı altı aydan beri o mahallede oturmakta bulunmuş olmak,
- 25 yaşını bitirmiş olmak,
- Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyle veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,
- Türkçe okuryazar olmak, şarttır.
Muhtar Adayının Oy Pusulası Nasıldır?
- Muhtarlar için oy pusulaları da kanunla belirlenmiştir. Buna göre oy pusulasının beyaz renkte ve A4 kağıdının dörtte biri oranında olması gerekiyor. Yani fotokopi kağıdının dörtte biri gibi düşünün.
- Muhtar adayı nereden aday olmak istiyorsa kağıdın üst kısmına o bölgenin adı yazılır. Bu köy, ya da mahalle şeklinde olacaktır.
- Oy pusulalarının alt bölümünde ise kendi isimleri ve soy isimleri bulunur.
- Muhtar adayları oy pusulalarını seçime girecekleri yerdeki sandık başkanına verirler.
Yukarıdaki şartlar ve durumlar doğrultusunda muhtar adayları seçimlere katılırlar ve eğer ki beklenilen oy fazlalığına kavuşmuşlarda o zaman muhtar olarak tayin edilirler.