Sosyal medya kullanımına yaş oranları ve şehir merkezleri kırsal ayrımı yaparak bakmak gerekiyor. şehir merkezi ve genç seçmen nezdinde bu kampanyaların karşılığı oldukça yüksek. Ancak seçim atmosferine girdiğiniz andan itibaren hep konuşulan konulardan birisi oluyor. Adaylar acaba dijital kampanyaları nasıl kullanıyor. Yurtdışında dijital kampanya denilen şey eşittir sosyal medya kullanımı değil, yani dijital kampanyada biz örneğin büyük veri analizlerinin, farklı dijital platformların ön plana geçtiğini, bu analizlerin yapıldığını yani 360 derecelik bir sistemden bahsediyoruz. Hâlbuki Türkiye’de bunun daha çok hatta hemen, hemen sosyal medya kullanımı şeklinde görüyoruz.
Yani adaylar ya da partiler, kendi hesaplarından paylaşımlar yapıyorlar. Oysa ki bunun daha ileri boyutunun olduğunu bilmek gerekiyor. Örneğin mitingler bir sosyal medya paylaşımından çok daha fazla ses getirebilir. Bunun içinde kiralanacak ya da satın alınacak bir seçim otobüsü ile başlatılması mümkün. Çünkü bağlı bulunduğunuz seçmenlerinizle birebir olmak ve onlara canlı hitap edebilmek önemli bir konudur.
Adayların Sosyal medya Hesapları
Adayların sosyal medya hesaplarına baktığımız zaman aslında çoğunluğun tek taraflı bir mecra gibi kullandıklarını görebiliyoruz. Oysaki yukarıda bahsettiğimiz mitingler burada çok önemli bir ayrıcalık. Mitinglerinizde hiçbir zaman tek taraflı olamazsınız. Etkileşimi yüksek olduğundan dolayı adaylar sizden beklentilerini söyleyebilir ya da siz icraatlarınızı onlara rahatlıkla anlatabilirsiniz. Ancak sosyal medya hesaplarınızda bunu yapmanız çok mümkün olmayacaktır. Çünkü siz ne isterseniz paylaşımlarda o yönde olacak ve bu da seçmenlere çok sıcak gelmeyecektir.
Sosyal medya araçları artık bir gazete mantığında kullanılıyor. Yani seçmenlere haber vermek denilebilir. Seçim araçları kiralayarak sokak sokak, cadde cadde gezdiğinizde ise bu durumun çok daha üzerinde bir sonuç alabiliyorsunuz ve bu da seçmenin size güven duymasına neden oluyor.
BUNLARI DA OKUMALISINIZ!
Sosyal Medyanın Amacı
Sosyal medyanın amacına baktığımız zaman ise asıl seçmen kitlelerinin aynı anda hedefleyerek farklı mesajların verilebilmesidir. Ama günümüzde bunu gerçek anlamda üstlenemediğimiz yani profesyonel kişilerden destek almadığımız için samimiyetsiz paylaşımlar ortaya çıkabiliyor.
Seçimler yaklaşırken siz kendinizi güçlü bir aday haline getirmek istiyorsanız öncelikli olarak kampana ve seçim süreçlerinizi iyi planlamalı ve bunların yönetimlerini de çok iyi yapmalısınız. Sonuçta karşınıza alacağınız toplu bir grup var ve sizin amacınız size oy vermeyenleri ikna etmek. Bu da samimiyetinizin onlara geçebilmesiyle mümkün olacaktır. Aksi takdirde zaten ideolojik düşünenlerden alamayacağınız gibi kararsız kitleleri de kazanamayacaksınız demektir. Hiçbir aday içinde bu iç açıcı bir durum olmayacaktır.